Bemutatkozás

Mydros zenekar

A Mydros zenekart 2001-ben alapították görög és magyar fiatalok, hogy megoszthassák mindenkivel azt az örömöt, amit a görög zene és tánc ad nekik gyermekkoruk óta. Az elmúlt 16 évben több, mint 1100 alkalommal léptek színpadra. Görög táncházak, vacsoraestek, nemzetiségi műsorok, görög-magyar esküvők állandó fellépői, de emellett sok hazai és külföldi zenei fesztiválon is felléptek. A zenekar idén kilencedik alkalommal szervez görögországi nyaralást közönségének. Eddig két lemezt adtak ki. Hangszerelésük leginkább a görög városi zenének kedvez, de 350 számos repertoárjukban nagy helyet kap a népzene is, és ízelítőt adnak a mai görög slágerekből is. 

Állandó tagjaink

Csyef Athina
Tina édesanyja görög származású, így nem csoda, hogy lányai görög zenét hallgatnak kiskoruk óta, és mindketten tehetségesek az éneklésben. Athina a Mydros előtt népdalversenyeket nyert, a görög mellett magyar, és spanyol népdalokkal is foglalkozott. A popzenei szakmában is ért el sikereket. Interjúja Csyef Athinával (Ellinismos újság, 2012. április)
Virágh Lavínia
Szülei a komolyzenében értek el óriási sikereket, édesanyja több mint 40 lemezen énekel, elsősorban reneszánsz és barokk műveket. Lavi véletlenül keveredett a görög táncházba, ahol azonnal beleszeretett ebbe a zenébe, évekig tanulta a nyelvet, és szinte csak görög zenét hallgat. Tehetségére egy énekversenyen figyeltünk fel, és első adandó alkalommal felkértük, hogy lépjen be a zenekarunkba.
Smuk Gábor
Az együttes vezetője, fiatalon kezdte a zenélést. A táncházakban, ahová szülei révén jutott el, kisgyerekként szerette meg a görög és balkán zenét, és már akkor megfogalmazódott az álma, hogy testvérével együtt egy igazi, saját zenekart alapítson. Több, mint nyolc évet járt zeneiskolába, ahol klasszikus zenét tanult hegedűn és harmonikán. A zenekar hátterét biztosító két vállalkozást irányítja, hétköznaponként pedig egy nemzetközi vállalatnál dolgozik. Interjú Smuk Gáborral (Ellinismos újság, 2013. február)
Smuk Tamás
A zenekar legfiatalabb tagja, de hangszerén ő kápráztatja el legjobban a közönséget. Kiscsoportos korában kapta meg az első darbukáját, ami azóta is a kedvenc hangszere. Autodidakta módon, arab felvételek alapján tanult meg dobolni, játékában ötvözi a görög ritmusokat az arab technikával. A zenei alapokat zeneiskolában szerezte, ahol hegedűn és dobfelszerelésen tanult. Az ütősök mellett gitáron is játszik a Mydrosban. Interjú Smuk Tamással (Ellinismos újság,  2015. március)
Sztavropulosz Nikolaosz
Általános iskolás ballagására kapta ajándékba buzukiját görög édesapjától. Szintén kiskora óta lelkesen figyelte a görög zenekarokat, amint megkapta a buzukiját, rögtön megmutatkozott rajta tehetsége. Egy Nemzeti Ünnepen figyeltünk rá fel, amikor vendégzenészként lépett fel a Taverna zenekarral. Óriási szerencsénk volt, hogy találtunk egy velünk egykorú, lelkes buzukist. Hamar jó barátok lettünk, Niko hétről-hétre tanulta az új dalokat, pár hónap után a teljes repertoárt játszotta velünk.  Interjú Sztavropulosz Nikolaosszal (Ellinismos újság, 2014. január)

Állandó vendégzenészeink

Fonay Tibor
2010-2014 között állandó tagként, azóta pedig vendégzenészként dolgozik a Mydros zenekarral. Tibi nem csak kiváló, tanult muzsikus, hanem rendkívül szeretetreméltó személyiség is, ezért számtalan együttesben, formációban számítanak rá, a legnevesebb jazz-zenészekkel játszhat együtt. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte.
György Mihály
Misa életének gyermekkora óta része a balkán zene: édesapja a szakma egyik legjobb pengetőse. Fiatalon tanult meg dobolni, és az édesapját foglalkoztató zenekarok tagjai nagy szeretettel fogadták be maguk közé. Megbízható, pontos, és ízes játékára hamar felfigyeltek, a Selo, Zora, és Mydros zenekarokban is rendszeresen muzsikál. A Mydros zenekarral 2009 óta dolgozik együtt.

Együttműködés további zenészekkel

A Mydros a kezdetek óta rendkívül nyitott az együttműködésre a műfajt kedvelő tehetséges zenészekkel, ezért rendszeresen láthattok minket más együttesek tagjaival dolgozni helyettesítések, projektek, örömzenélések alkalmával. A neveket lehetetlen lenne hiánytalanul felsorolni, hiszen nagyon kevés olyan művész akad a hazai görög/balkán körökben, akivel még valamilyen formában nem dolgoztunk együtt :) Ki szeretnénk azonban emelni a zenekar korábbi állandó tagjait, akikkel éveken keresztül dolgoztunk együtt: Nemcsók Nóra, Arvanitidisz Sztefanosz, Ábrahám János, Horváth György, Balogh Zoltán, Lisztes László.